Článok

Robert Pospiš & Martin Sillay zverejnili atmosférický singel Uteká láska svetom

Zakladatelia štúdia a vydavateľstva Real Music House prichádzajú po dvoch rokoch s novým singlom. Pieseň Uteká láska svetom je ich návratom k pesničkárskej tvorbe. Po albumoch s kapelou Polajka, experimentálnej nahrávke Hiawatha s medzinárodným Liberatem Ensemble a spoluprácach so slovenskou hudobnou špičkou, vydávajú hudobníci atmosférický singel postavený na živých nástrojoch.“Je to skladba o láske a boji za právo milovať koho chcete. Aj napriek prekážkam a nevyhnutnej bolesti,“ opisuje podstatu novinky spevák, skladateľ a poet Robert Pospiš.

Hudobníci skladbu nahrali sami vo svojom štúdiu Real Music House. „Nahrali sme všetko iba dvaja. Tak, ako sme to robievali v minulosti. Chceli sme sa tak dostať k podstate skladby. Nešpekulovať, dať na intuíciu. Uteká láska svetom je organická pieseň. Veríme v prirodzenú silu pesničiek,“ dodáva k novinke Martin Sillay.

Iba nedávno dvojici vyšla hudobná kniha Rok, ktorá bola plná známych hlasov slovenskej umeleckej scény. Hudobníci na nej po prvýkrát spolupracovali s vizuálnym umelcom Jánom Skaličanom. Ich druhou spoluprácou je práve obal singla Uteká láska svetom.

Návrat k ľudskej podstate a pesničkárstvu

„Cítime, že je čas vrátiť sa k podstate. K témam, ktoré nás obklopujú a sú čoraz naliehavejšie. Uteká láska svetom pôsobí ako ľudová balada, ale rozpráva pritom o aktuálnej téme boja so spoločenskými predsudkami. Toto spojenie vyvoláva zvláštnu naliehavosť. A tá nás držala,“ hovorí Pospiš.

„Pre nás s Martinom predstavuje skladba Uteká láska svetom akýsi návrat k pesničkárstvu. Vždy sme v našich pesničkách rozprávali o spoločenskom prostredí, ktoré nás obklopuje. Skladba Uteká láska svetom je venovaná všetkým, ktorí musia bojovať o svoju lásku. Tá na konci aj tak vyhrá. Vždy.“