Albumy

Všetko, čoho ste sa báli a pred čím neujdete: Splnäný zäm vydáva debutový album

Skladatelia Martin Burlas, Peter Zagar a Martin Karvaš – originálna hudobná trojica, ktorá stojí za skupinou Splnäný zäm, predstavujú svoju najnovšiu tvorbu na CD s výstižným názvom Industria plaču a rituálneho zabúdania. Novinka vychádza v bratislavskom vydavateľstve Real Music House.

Skladatelia Martin Burlas, Peter Zagar a Martin Karvaš – originálna hudobná trojica, ktorá stojí za skupinou Splnäný zäm, predstavujú svoju najnovšiu tvorbu na CD s výstižným názvom Industria plaču a rituálneho zabúdania. Novinka vychádza v bratislavskom vydavateľstve Real Music House.

Splnäný zäm prichádza s netradičným hudobným jazykom. Ten búra mýty o definícii slovenskej autorskej pesničky, a zároveň rozširuje hranice alternatívnej hudby a hudobnej avantgardy. Album reflektujúci aktuálne dianie u nás i vo svete predstavuje širokú interpretačnú škálu. Ako tu už býva u autorskej trojice zvykom, jeden význam nikdy nestačí.

Bohatosť kooptácií (zvukových i významových) tvorí súhru s jedinečným vtipom – iróniou, dramatickosťou i schopnosťou citlivo reagovať na atmosféry zvonka. Puto človeka, jeho vnútorného sveta s okolím. Zväzok, ktorý sa nedá pretnúť – aj to je Industria plaču a rituálneho zabúdania.

„Hikikomori on vacations, alebo všetko, čoho ste sa báli, a pred čím neujdete, ale napokon vás to upokojí. O vedľajších účinkoch a možných sprievodných javoch sa poraďte so svojím lekárom, kňazom a miestnym zástupcom mestskej samosprávy,“ komentuje album Martin Burlas.

https://www.youtube.com/watch?v=9IZ37-0Artk

Hudba skupiny Splnäný zäm využíva experiment a jej dominujúcim prvkom je v prvom rade originalita. Hĺbka, viacvrstvovosť významov, ale aj využívanie najnovších zvukových a technických možností. CD Industria plaču a rituálneho zabúdania má ambíciu otvoriť sa širšej poslucháčskej verejnosti. Jednak tej, ktorá reflektuje a vie zhodnotiť kvalitu pôvodnej autorskej tvorby, ale aj takej, ktorá dokáže oceniť novátorský a svojský prístup.

Nahrávka totiž stojí presne na opačnom póle bežnej, mainstreamovej produkcie. V priebehu dvadsiatich rokov sústredenej piesňovej tvorby sa autorskej dvojici Martin BurlasPeter Zagar vykryštalizoval a zdokonalil spoločný jazyk a cesta k silnej výpovedi ostáva ich hlavným poznávacím znamením. Tvorba projektu Splnäný zäm má nepochybne potenciál dotknúť sa aj zahraničného publika, ktoré na debute nájde jeden z najviac svojských a umelecky provokatívnych počinov z našej scény.

Slávnostné uvedenie albumu na trh prebehne už túto sobotu 24. novembra v bratislavskom .klube pod lampou. CD Splnäný zäm – Industria plaču a rituálneho zabúdania vychádza vo vydavateľstve Real Music House, za ktorým stojí hudobná dvojica Robert Pospiš a Martin Silllay. Vydanie albumu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Titul podporili aj SOZA a BSK.