Článok

Libertatem Ensemble uvádza videoklip k skladbe Jeruzalem a chystá sa na turné v plnej medzinárodnej zostave

Zoskupenie Libertatem Ensemble predstavuje klip k skladbe Jeruzalem z albumu Hiawatha. Stojí za ním autorská dvojica Braňo Špaček a Marek Kučera, ako aj deväť dievčat z Noir Dance Company. Takmer desať minútová skladba poskytla tvorcom priestor na krátky film, ktorému dominuje intenzívna atmosféra spájajúca hudbu, neznámy otvorený priestor a pohyb. Na konci augusta navyše vyráža formácia okolo hudobníkov Roberta Pospiša a Martina Sillaya na turné a to v kompletnom, medzinárodnom zložení: 28. augusta 2021 budú v Liptovskom Mikuláši, na druhý deň v Prešove a tretí koncert sa uskutoční 30. augusta v Bratislave.page1image850790928

Zdal sa mi sen o superhrdinovi, ktorý je temný a smutný, pretože niektoré misie nikdy nesplní. Atmosféra hudby je pre mňa samozrejmým vodítkom. Príbeh je téma z môjho momentálneho života. Strata dvoch priateľov v krátkom čase, ktorí tiež svoje misie nesplnili,“ povedal Braňo Špaček, ktorý sa ako autor námetu podpísal pod réžiu, kameru a strih. Keď som počul „Jeruzalem” prvý raz, prišla mi na myseľ spomienka, keď náš synček prišiel zo školy, že ukážem vám tanec, čo sme sa učili. Volá sa Jerusalema a je toho plný YouTube. Napadlo mi, že tú choreografiu, keby tancovali štyri dievčatá v čiernom, pomaly, do rytmu pesničky Jeruzalem, bolo by to super k tej atmosfére,“ dodal.
V klipe účinkuje Marek Kučera, ako čierna ľudská, bližšie neidentifikovateľná bytosť, ktorá prechádza neznámou krajinou, akýmsi univerzom. V rovnakom priestore sa objavuje deväť konkrétnych dievčat, ktorým vidíme do tváre, ide o tanečnice z Noir Dance Company, ktorá sa zameriava na moderný a súčasný tanec. Autorkou jednej choreografie je Dominika Malenovská, ktorá súbor vedie. Druhou použitou choreografiou je vo svete populárny tanec k piesni Jerusalema, ktorý autori v postprodukcii spomalili.

„Nebolo to jednoduché nakrúcanie. Točili sme tri dni na rôznych miestach na Záhorí. Zakaždým sme museli vstávať o tretej ráno, aby sme stihli svitanie. Niektoré dievčatá z Noir Dance Company, aby nezaspali, nešli radšej ani spať. Všetky však boli bravúrne a aj vďaka nim atmosféra piesne, klipu a jednotlivých jeho obrazov do seba dokonale zapadli. Niektoré sekvencie klipu, obzvlášť tie, kde sú detaily tvárí dievčat, pôsobia priam mysteriózne ako keby boli vyňaté z nejakého škandinávskeho filmu,“ spresnil kreatívny producent a účinkujúci Marek Kučera.

Obe strany vyjadrili spokojnosť so spoluprácou a najmä s výsledným klipom. Skladba Jeruzalem bola pre nás jasnou voľbou. Už po jej dokončení sme o nej uvažovali ako
mimoriadne netradičnom singli. Má desať minút a pre každého filmára je to teda veľká výzva. výsledkom sme nadmieru spokojní. Špako (Braňo Špaček) dokázal zachytiť veľmi špecifickú atmosféru. S každým pozretím sa nám ten videoklip zdá lepší a hlbší. Tešíme sa z neho. Veľmi,“ povedal Robert Pospiš.

Pri tvorbe albumu Hiawatha sa hudobníci inšpirovali indiánskou mytológiou, pričom vytvárali svoj vlastný svet, ktorý spája hudbu so slovami. Debut s ôsmimi pôvodnými skladbami napĺňajú fascinácia prírodou, nadprirodzené sily a fenomén snívania. Špičkoví hudobníci
z regiónu V4, ktorí sa v tomto zložení stretli po prvý raz, vytvorili skladby na hranici jazzu, ambientu, pesničkárstva a vážnej hudby. Album vyšiel tohto roku vo vydavateľstve Real Music House.

Zoskupenie Libertatem Ensemble tvoria: spevák Robert Pospiš, gitarista Martin Sillay, trubkár Kornél Fekete-Kovács, saxofonista Nikolaj Nikitin, basgitarista Nenad Vasilić, klavirista Jancsi Rigó Jr. a bubeník Marián Ševčík. Presne v takejto zostave sa na konci mesiaca vydávajú na svoje turné.

„Považujeme za veľké šťastie, že sa na pódiách stretneme v kompletnej zostave. Libertatem Ensemble tvoria hudobníci z rôznych žánrov a krajín, ktorí sú aj napriek pandémie pracovne mimoriadne vyťažení. Album sme však chceli odohrať v “originálnom“ zvuku. Preto sme trvali na autentickej zostave. Mimoriadne sa na to tešíme. Veríme, že to bude rovnaký zážitok aj pre divákov. Odohráme všetky skladby z albumu Hiawatha. Navyše v našich obľúbených slovenských mestách. Všetkých srdečne pozývame,” povedal Martin Sillay.