Článok

Oceňovaný klarinetista Branislav Dugovič vyráža na turné

Široká verejnosť ho môže poznať ako klarinetistu z populárnych albumov Jany Kirschner, Moruša biela a Moruša čierna. Hudobní kritici však nešetria superlatívmi ani na adresu jeho sólových hudobných počinov. A práve jeden z nich predstaví v rámci krátkeho jesenného turné. 

Album 10 Simple Melodies (2019) je albumom vyzretého a rešpektovaného slovenského hudobníka, ktorý sa ťažiskovo prezentuje hrou na klarinete a basklarinete. Branislav Dugovič má na konte spolupráce s mnohými domácimi aj zahraničnými umelcami. Patria medzi nich napríklad operná speváčka Eva Šušková, Moyzesovo kvarteto, umelecká skupina Cluster Ensemble, taliansky klarinetista Nicola Bulfone, najstarší spomedzi dodnes existujúcich súborov súčasnej hudby na Slovensku Veni Ensemble, orchestre Capella Istropolitana, či Štátna filharmónia Košice a mnohí ďalší.

Dugovičov aktuálny hudobný počin je na rozdiel od svojho experimentálneho predchodcu Cross-Country Skiing (2018) dôkazom, že sa tento skúsený hudobník nebojí vyjsť zo zabehnutých koľají a prekračovať hranice žánrov. Album vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House a svojou melodickosťou a inštrumentálnym pesničkárstvom je hudobným protipólom svojho predchodcu, ktorý tentokrát osloví aj širšie publikum. 

Elitná zostava hudobníkov

Nadšenie z albumu neskrýva ani hudobný publicista Rado Tihlárik: „Vynikajúci zvuk vás umiestni do bezprostrednej blízkosti nástrojov. Brilantné aranžmány v minimalistickom duchu dávajú vyniknúť snovej atmosfére, témam a krásnemu zvuku akustických nástrojov decentne „podmaznutých“ elektronikou, loopmi a samplami reálií,“ zhodnotil vo svojej recenzii pre Nový Populár. Kým na albume spolupracoval Branislav Dugovič s menami ako Eddie Stevens (kompozície, produkcia, elektronika),Nikolaj Nikitin (saxofón), Jozef Lupták (violončelo), Boris Lenko (bandoneón, akordeón), Marián LejavaDaniel Matej (kompozície), či Robert Szegény (drum loops), rovnako elitnú zostavu predstaví slovenskému publiku aj v rámci krátkeho, ale o to viac exkluzívnejšieho turné. 

V rámci neho vystúpi po jeho boku aj jeden z najvyťaženejších mužov domácej hudobnej scény, Nikolaj Nikitin (saxofón, klarinet). Známy je predovšetkým z intenzívnej spolupráce s klaviristom Ľubošom Šrámekom, výsledkom ktorej sú aj známe projekty Altar, či ocenená Polajka. Na violončele sa predstaví virtuózny hráč Jozef Lupták, ktorý má na konte množstvo hudobných nahrávok, ale aj o hudobných ocenení (Cena Ministra Kultúry SR, Cena Frica Kafendu). Aj napriek tomu, že v rámci svojej koncertnej vyťaženosti navštívil krajiny od USA až po Nový Zéland, stojí aj za vznikom medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. 

Muzikantov na jednom pódiu doplní akordeonista Boris Lenko. Ten svoju medzinárodnú kariéru začal úspechmi na súťažiach, najmä však víťazstvom vo francúzskom Andrezieux-Boutheon (1987). V 90. rokoch sa zaradil medzi etablovaných interpretov s pravidelnou koncertnou a nahrávacou činnosťou. Jeho všestrannosť sa prejavila aj v invenčnom prístupe jeho hrania. V slovenskom  kontexte vniesol do akordeónového repertoáru viaceré novátorské prvky, pričom významne sa podieľal aj na slovenských hudobných premiérach diel mnohých významných zahraničných umelcov. O vizuálnu stránku koncertov sa postará Robert Szegény. 

Termíny turné: 

10.9. Topoľčany – Nástupište 1-12, 
20.9. – Design factory (festival Konvergencie) Bratislava
7.10. – Malý Berlín, Trnava
9.10, – Art Cafe, Banská Štiavnica 
5.11. – .klub pod lampou, Bratislava