Predstavujem si krajinu Lasica
Článok

Predstavujem si krajinu

Autorom projektu je Marek Kučera, ktorý si spomenul na vystúpenie Deža Ursínyho v roku 1989 vo Valašskom Meziříčí na festivale Valašský Špalíček. Zahral tu pieseň Imagine od Johna Lennona a po jej skončení ju začal spievať hudobník ešte raz, no už so slovenským textom, ktorý napísal Ivan Štrpka. Dežo Ursíny vtedy skladbu venoval Jánovi Palachovi.

Dnes, po 30 rokoch, oslovil Marek Kučera na prerobenie a oživenie skladby Roba Pospiša a Martina Sillaya, ktorí vo svojom štúdiu Real Music House, kde vznikol aj videoklip, nahrali okrem violončela (jeho autorom je Jozef Ľupták) všetky hudobné nástroje. Vychádzajúc z pôvodného textu Ivana Štrpku skladbu nazvali Predstavujem si krajinu, ktorú zverejnili na 2. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Pieseň naspievali Emma Drobná, Robert Pospiš, Nora Ibsenová, Erik Šulc a Milan Lasica, ktorí sa projektu zúčastnili bez nároku na honorár. „Predstavujem si krajinu bez tupcov, bez tankov, nik neleží tam v tráve, s guľkou na konci slov. Myslím na krásnych ľudí, ktorí klíčia v nás. A stále sa nám marí, že si tu s nami Ján a úsmev v tvojej tvári, pokojne pláva k nám,“ znejú dojímavé verše piesne.

„Skladba Predstavujem si krajinu jespomienkou na život a lásku dvoch mladých ľudí, ktorí zmenili Slovensko, a nikdy sa o tom nedozvedeli,“ napísali autori skladby na stránke projektu, kde si môžeš skladbu stiahnuť zdarma.

K piesni vyšiel aj videoklip, ktorý natočil režisér Miro Remo a Dušan Husár: