Albumy

Preßburger Klezmer Band vydáva siedmy štúdiový album Baladen

Po siedmich úspešných albumoch a viac ako 20-ročnej činnosti prichádza Preßburger Klezmer Band s novým projektom Baladen. Ako napovedá názov, album je zameraný na balady. Krst nahrávky sa uskutoční už v nedeľu 25. marca v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave.

Zohraná zostava Preßburger Klezmer Band sa v posledných rokoch zameriavala najmä na tanečnejšiu hudbu s pečiatkou klezmer, ktorú na albumoch Tants Mit Mir (2012) a Tsvantsik Yorn (2015) dopĺňala hudba s koreňmi na Balkáne, ale aj latino a jazzové odbočky od typického zvuku formácie.

Nový album Balady, a na ňom postavený koncertný program, má však omnoho naliehavejšiu ambíciu, ktorý skupinu posúva do nových rozmerov umeleckej činnosti. Členovia skupiny totiž v posledných rokoch neúnavne prekračujú rámec hudobnej realizácie smerom k zberateľskej a vzdelávacej činnosti, čo ich stavia do pozície nielen tých, čo hrajú a spievajú, ale tiež tých, čo angažovane zhromažďujú a vzdelávajú. Aj to je jedna z nosných ideí kolekcie židovských balád, ktorá je možno v porovnaní s ich doterajšou tvorbou komornejšia, no obsahuje v sebe veľkú dávku emócií v podobe piesní o láske, živote a Bohu.

Balady vznikli na podnet znovuobjavenia hudobnej tvorby Arie „Ben Erez“ Abrahamsona (1904-1992). Rodák z Topoľčian pôsobil pred emigráciou najmä v medzivojnovej Bratislave a vo svojich kompozíciách zhudobňoval básne najznámejších jidiš básnikov. Tento námet zapadá do súčasných aktivít skupiny, ktorá neúnavne zbiera hudobné námety a zdroje v oblasti židovskej hudby z Bratislavy a Slovenska. Hudobný nápad navyše ideovo splýva so zámerom predstaviť projekt zhudobnených básní najväčších poetov píšucich v jazyku jidiš.

„Vďaka spolupráci so zahraničnými hosťami sme postupne objavili čaro súčasných jidiš piesní, ktoré možno nazvať aj ako balady, do ktorých sa nám podarilo zapracovať aj niekoľko piesní a skladieb s pôvodom zo Slovenska. To je presne to, čo sme už dlhšie chceli urobiť. Napriek tomu, že ide o zmes novokomponovaných piesní a nového stvárnenia historických nahrávok, náš nový program pôsobí, akoby vznikol naraz,“ objasňuje vznik nového projektu huslista Andrej Werner.

Čítajte viac na HUDBA.SK: https://hudba.zoznam.sk/spravy/21-03-2018-preburger-klezmer-band-vydava-novy-album-baladen-vypocujte-si-ukazku/